ONZE VACATURES

Naturalis Biodiversity Center, Leiden

In januari 2017 is JP van Eesteren gestart met de bouw van Naturalis Biodiversity Center. Pheidius kreeg december 2018 de opdracht om het bouwkundig toezicht op de afbouw te verzorgen op zowel de nieuwbouw als de renovatie. In mei 2019 is het museum bouwkundig opgeleverd, daarna is er nog volop ingericht en nazorg verleend met bouwbegeleiding. In het nieuwe gebouw zijn het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten gehuisvest, met de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten. Bijzonder is Trix, de Tyrannosaurus rex, die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven. Deze krijgt een vaste ereplaats in één van de tentoonstellingszalen. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten.

Bouwbegeleiding nieuwbouw en renovatie

Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen straks een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m², waarvan circa 18.000 m² renovatie is van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m² en circa. 17.000 m² nieuwbouw voor het museum. Dit vereist aandacht en controle op de details en veiligheid. Met bouwkundig toezicht is op alle onderdelen bouwbegeleiding verleen, uitgevoerd door twee toezichthouders met museumervaring.

“We bouwen een markant en modern gebouw dat ruimte biedt aan ons groeiende instituut en onze toenemende bezoekersaantallen. Met de volledige collectie en alle onderzoeksfaciliteiten bijeen, kunnen de wetenschappers straks optimaal werken aan biodiversiteitsvraagstukken. Onze bezoekers kunnen in negen nieuwe tentoonstellingszalen en een prachtige biodiversiteitstuin straks genieten van de schoonheid van de natuur”, zegt directeur Naturalis Edwin van Huis.

Toepassing van natuurlijke materialen

Bijzonder is de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. In het ontwerp is ook gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo worden de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. Eyecatcher  van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. Deze wordt net als de gevels en het interieur van het museum gemaakt van duurzame materialen. Op deze wijze is duurzaamheid ingebed in de nieuwbouw en renovatie.

 

Bron: JP van Eesteren

Fotografie: Fenna Jansma

 

pheidius b.v.| Oude Apeldoornseweg 41|7333 NR Apeldoorn |T: 0850492715|E: info@pheidius.nl

Thorbeckegracht 20, 8011 VM Zwolle   |  Rotterdamseweg 402G, 2629 HH Delft